Bedrijventrefpunt
Image default
Bedrijven

Voor wie is ISO 14001 bedoeld?

Het aanbod voor certificaten voor bedrijven is flink gestegen. Zo bestaat er ISO 27701 voor privacy en informatie management, en ISO 9001 voor kwaliteitsmanagement. Een ander certificaat waar veel bedrijven mee te maken krijgen, is ISO 14001. Dit certificaat staat voor milieumanagement. Zowel kleine als grote ondernemers die nog niet in het bezit zijn van dit certificaat vragen zich geregeld af of het ook voor hen bedoeld is. In deze blog vind je alle informatie over ISO 14001 en kom je er achter of het ook voor jouw organisatie geschikt is.

Wat is het?

Mocht je dit lezen en nog niet op de hoogte zijn van wat ISO 14001 precies inhoudt, dan volgt nu een korte uitleg. ISO 14001 is een certificering die wordt afgegeven door onafhankelijke organisaties. Je krijgt dit certificaat als je voldoet aan de normen die gesteld zijn met betrekking tot milieumanagement. Na het behalen van het certificaat wordt regelmatig gecontroleerd of je nog steeds aan de eisen voldoet en je je certificaat dus mag behouden. Implementatie van de werkzaamheden gebeuren vaak in samenwerking met een gespecialiseerd bedrijf.

Voor wie?

Om kort antwoord te geven op de vraag of jij ook ISO 14001 kan implementeren, is het antwoord ja. De certificering is geschikt voor zowel kleine als grote bedrijven. In sommige gevallen stellen gemeentes het behalen van dit certificaat zelfs verplicht, dit is voornamelijk het geval bij grote organisaties.

Geschiedenis van milieumanagement

Milieumanagement is al langere tijd prioriteit van de overheid voor bedrijven. Dit begon in 1987 toen voor het eerst sprake was van een oproep om duurzamer te werken. Over de afgelopen jaren zijn er continue ontwikkelingen geweest op dit gebied en is de norm dan ook voortdurend aangepast.

Interesse?

Ben je ondernemer en heb je interesse in het behalen van het ISO 14001 certificaat? Dan kan je terecht bij diverse aanbieders die je helpen met implementeren van een managementsysteem waarmee jij aan alle normen voldoet. Hoeveel wijzigingen daarbij nodig zijn hangt van veel factoren samen. Daarnaast speelt ook de risico van het werkveld hierin een rol en bepaalt daardoor mede welke kosten en tijdsperiode daarmee gepaard gaan.