Bedrijventrefpunt
Bedrijven

Team building? Ga toch wandelen!

Team building? Je denkt misschien aan paintballen, lasergamen of samen karten en bowlen. Stop. Waaorm niet wandelen? Wat heeft wandelen te maken met leiderschap, het oplossen van problemen en andere vaardigheden die op de werkplek toepasbaar zijn? Meer dan je je kunt voorstellen. Voor de meesten van ons is de omgang met een volledig natuurlijke omgeving een relatief ongewone ervaring en hoewel er geen specifieke training voor nodig is, zet het zeker eventuele nieuwelingen in een automatische “leermodus”.

 Er is een element van fysieke uitdaging aan verbonden (dat kan worden gemoduleerd om ervoor te zorgen dat iedereen veilig kan genieten van de ervaring), en de hele ervaring is ontworpen om de teamleden te helpen met elkaar te communiceren en vertrouwen te ontwikkelen. Het oplossen van problemen is ook nodig om de kleine uitdagingen te overwinnen die zich voordoen tijdens het navigeren over een complex pad, vooral als specifieke taken onderweg moeten worden uitgevoerd. Een andere kwaliteit van teambuilding wandeltochten, die vooral helpt om iedereen in de juiste mindset voor een nieuwe uitdaging te krijgen, is het herschikken van hiërarchieën en interpersoonlijke relaties die altijd in zo’n situatie voorkomen. Teambuilding wandeltochten zijn een uitstekende manier om het vertrouwen te vergroten van de teamleden die de neiging hebben om in een hoekje te loeren in afwachting van bevestiging op kantoor, evenals het aanmoedigen van empathie bij degenen die een natuurlijke leider zijn.

Hoe dan? Je moet beginnen met het selecteren van de perfecte locatie, gebaseerd op de regio die je bezoekt, op het seizoen en op de neigingen van je teamleden. In Nederland zou je eens een etappe van het Pieterpad kunnen lopen. Of wanneer je budget het toelaat, kun je in extreme gaan en bijvoorbeeld zelfs de Kilimanjaro beklimmen.  Vergeet nooit dat een groep zich moet verplaatsen op het tempo van zijn traagste lid: zorg ervoor dat de paden die je kiest toegankelijk zijn voor degenen in je team die de minste ervaring hebben met wandelen en voor degenen die niet regelmatig sporten. Stel doelen voorje team, wijs hen taken toe die ze tijdens en na hun wandeltocht moeten uitvoeren, zoals het maken van foto’s en het maken van een kleine video of een presentatie. Als de locatie het toelaat, kun je het team taken toewijzen die ze tijdens en na de wandeling moeten uitvoeren, zoals het maken van foto’s en het maken van een kleine video of een presentatie. Zorg er vooral voor dat je teamleden altijd plezier hebben.