Bedrijventrefpunt
Image default
Bedrijven

Innovatie? deze subsidie is dan wellicht voor jou

Ooit van een WBSO subsidie gehoord? De kans is namelijk groot dat je hiervan kunt profiteren wanneer je met je bedrijf bezig bent met innovatie! WBSO staat voor Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk. Dit wordt ook wel de S&O subsidie genoemd. Wanneer je opzoek bent naar een fiscale stimuleringsregeling, is WBSO het voor jou! De WBSO heeft werking op je loonheffing of premie volksverzekeringen en is bestemd voor productontwikkeling en innovatie.

Innovatie in het kort

Innoveren kan eigenlijk voor elke ondernemer anders geïnterpreteerd worden. Dit is ook niet gek want er zijn veel verschillende soorten innovatie mogelijk. Innoveren betekent in het kort iets “nieuws”. Het duidt dan ook op veel soorten veranderingen en verbeteringen. Vaak wordt er bij innovatie gelijk gedacht aan technologische verbeteringen in producten, maar het kan ook betrekking hebben op het productieproces of op diverse arbeidsverhoudingen. Innoveren is belangrijk om tijdig mee te gaan met de veranderende wensen van de klant. Kun je verbeteringen aanbrengen aan hetgeen je al doet of zijn er misschien andere mogelijkheden in de markt? Innovatie is een manier om je concurrentiepositie te beschermen en te verbeteren. Je kunt je namelijk ook onderscheiden van de concurrent door het verbeteren van jouw producten en diensten. Daarnaast is één ding dat zeker is, dat de technologische ontwikkelingen tegenwoordig razendsnel gaan en klanten verwachten dan ook dat je op dat zelfde tempo mee blijft ontwikkelen. Zo kan innovatie er bijvoorbeeld voor zorgen dat je duurzamer kunt produceren en dan is het ook niet gek dat hier subsidies voor zijn. Zoals dus de WBSO subsidie.

WBSO aanvragen

Benieuwd wie in aanmerking komt om de subsidie aan te vragen? In principe kan elke ondernemer die belastingplichtig is, gebruik maken van de regeling. Het maakt hierbij niet uit hoeveel uren er besteed worden. Als vennoten en zelfstandigen (ofwel met of zonder personeel) op jaarbasis minstens vijf honderd uur besteden aan S&O (Speur- en Ontwikkelingswerk), dan komen ook zij in aanmerking voor de regeling. 

Onder de subsidie vallen twee verschillende soorten projecten. Het Ontwikkelingsproject en het Technisch-Wetenschappelijk Onderzoek. Een WBSO aanvraag zal dan hoogstwaarschijnlijk ook succesvoller zijn wanneer het project duidelijk beschreven wordt. Een betere beschrijving zal namelijk zorgen voor meer begrip bij de ambtenaren van het Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland.

 

Het beste uit je WBSO subsidie halen

Het succes van de regeling zit hem onder andere in de begroting van WBSO uren. Een functionele analyse van het medewerkersbestand is dan dus ook van groot belang voor een succesvolle regeling. Hoe duidelijker het is welke medewerkers op welke manier door hun expertise bijdragen aan ontwikkeling, des te duidelijker het is hoe veel van hun tijd aan WBSO uren toegekend kunnen worden. Dit is dan ook bepalend voor het profijt dat je kunt hebben van de WBSO, want: hoe zorgvuldiger de begroting van uren hoe maximaler het voordeel!