Bedrijventrefpunt
Image default
Zakelijke dienstverlening

Wat maakt team management workshops succesvol?

Een organisatie met een hiërarchische structuur is niet meer van deze tijd. Meer en meer maken organisatie de transformatie naar een platte structuur die wendbaar is. De manier van samenwerken wordt hierbij meer en meer belangrijk. Er zijn bedrijven waar managers soms al jaren samenwerken, maar nooit het volledige potentieel van teamwork in te zien. In de waan van de dag en de drukte die daarbij komt kijken wordt het vaak als lastig ervaren om de diversiteit aan expertise, ervaring en persoonlijke stijlen binnen het team optimaal te benutten. 

Hier komt Team Management Workshop of Team Insight Workshop bij kijken. Maar wat maakt team management workshops nou juist zo succesvol? Je leest het in dit artikel.

Top team

Er wordt gezegd dat er geen ‘I’ in team zit. Een team is zoveel meer dan een groep individuen die aan een samenhangend project of taak werken. Wanneer je samen aan een taak of project werkt heb je een gezamenlijk doel, afstemming en verschillende opvattingen die maken dat je het samen tot een succes kan brengen. Het bouwen van een team wat op elkaar is afgestemd is vaak nog een uitdaging. Het vereist een zorgvuldige beoordeling van de situatie. Daarnaast ben je ook afhankelijk in hoeverre ieder teamgenoot toegewijd is aan de teamdoelen, waarden en werkmethoden. De uitdaging van een manager zit in het ontdekken van ieder zijn kracht, zodat hij/zij ervoor kan zorgen dat deze in een taak/project tot zijn recht kan komen.

 

Key skills voor team effectiviteit

Wil je dat jouw team meer effectief gaat werken? Het start met het leren welke vaardigheden van belang zijn om dit als team te bereiken. Als manager:

 

  1. Kun je de sterke en zwakke punten van het team beoordelen

  2. Stel je het onbenutte potentieel van je team vast

  3. Vind je destructieve gewoonten in samenwerking

  4. Bespreek je de bedrijfsuitdagingen open op een positieve manier

  5. Zorg je dat de teamdoelen voor iedereen duidelijk zijn en dat deze realistisch zijn

  6. Definieer en wijs je sleutelrollen in het team toe

  7. Verbeter je de teambeslissingen

  8. Geef en ontvang je constructieve feedback

  9. Je identificeert de belangrijkste sterke punten van elk lid

  10. Teamactieplannen maken en bijhouden

 

Doel van team management workshops

Het belangrijkste doel van een team management workshop is dat je als manager je rol pakt als verbindende schakel tussen bedrijfsdoel en het team. Na het volgen van deze workshop herken je de sterke punten van ieder teamlid. Door ieder in zijn kracht te zetten verbeter je de efficiëntie en snelheid. Als manager is het belangrijk het overzicht te houden, te zorgen dat iedereen naar hetzelfde doel toe werkt en daarmee de doelen voor iedereen ook duidelijk zijn. Het is continue zoeken naar een balans zodat iedereen op een goede en efficiënte manier kan samenwerken. 

 

Het succes ligt bij jou

In het begin van het artikel las je de vraag wat een team management workshop succesvol maakt. Het succes bepaal je deels zelf. Geen enkel team is hetzelfde. Elke workshop is daarom gebaseerd op de persoonlijke en teambeoordelingen. In de workshop worden gelijkenissen en verschillen van de teamleden onderling gevisualiseerd en met elkaar doorgenomen. Iedereen leert elkaar, maar ook zichzelf kennen in de workshop. Op basis van de uitkomsten krijg je als manager en team handvatten om productiever, sneller en niet onbelangrijk met meer plezier samen te werken als team.

https://www.brainsfirst.com/hr/team-management/