Bedrijventrefpunt
Image default
Zakelijke dienstverlening

Een Non Disclosure Agreement, wat is dat?

Als je bedrijf een bedrijfsgeheim heeft, kan het belangrijk zijn om dit vast te stellen in een Non Disclosure Agreement. De afkorting hiervoor is ook wel NDA. Het is een manier om door een soort contract ervoor te zorgen dat je bedrijfsgeheim behouden kan worden.

Het maken van een Non Disclosure Agreement is niet altijd even makkelijk om voor elkaar te krijgen. Dit komt omdat er verschillende manieren zijn waarop je dit aan kunt gaan pakken. Als je wilt weten wat je aan een NDA hebt en hoe je dit het beste aan kunt gaan pakken, kan het handig zijn om hier wat meer over te lezen. Daarom gaan we in dit artikel de Non Disclosure Agreement bekijken.

De Non Disclosure Agreement

Een NDA is een manier om ervoor te zorgen dat je bedrijfsgeheim niet zomaar naar buiten gelekt kan worden. Er zijn verschillende manieren waarop het mogelijk is om gebruik te maken van een NDA. Het maakt niet perse uit wat voor informatie het om gaat. Als het gevoelige informatie is die niet zomaar uitgelekt kan worden, is het belangrijk om hier een NDA voor op te stellen.

Een NDA kan tussen verschillende partijen opgesteld worden. Zo is het mogelijk om deze op te stellen tussen twee of meerdere partijen. De partijen waar dit tussen opgesteld kan worden, zijn twee bedrijven, een opdrachtgever en opdrachtnemer of werkgever en werknemer.

Wanneer moet dit vastgesteld worden?

Eigenlijk altijd als je te maken hebt met informatie die niet zomaar de buitenwereld in mag komen, kan het een goede optie zijn om gebruik te maken van een Non Disclosure Agreement. Dit heeft ermee te maken dat je hierdoor kunt voorkomen dat bepaalde informatie uit kan lekken.

Om een goede NDA op te stellen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat elke partij een kopie van de verklaring krijgt. Dit heeft ermee te maken dat je op deze manier juridisch het sterkste staat. Voor veel mensen kan dit dan ook een goede optie zijn om gebruik van te maken.

Wat moet er in een Non Disclosure Agreement staan?

Er zijn verschillende dingen die belangrijk kunnen zijn om in een NDA te zetten. Zo is het belangrijk om

ervoor te zorgen dat je de volgende dingen in een NDA hebt staan:

  • De relatie van beide partijen
  • De reden van verstrekking van de informatie
  • De betrekking van de informatie
  • De gevolgen van lekken van de informatie
  • Of een partij medewerkers heeft (medewerkers moeten ook een NDA ondertekenen)

De vertrouwelijke informatie

Als je een bedrijfsgeheim hebt, is dit vertrouwelijke informatie. Je mag nooit zomaar vertrouwelijke informatie uitlekken. Om te voorkomen dat je hier juridisch niet sterk genoeg voor staat, kan het een goede optie zijn om hier een Non Disclosure Agreement en een arbeidscontract voor op te stellen. Hierdoor sta je altijd sterk in je schoenen. Zonder NDA sta je een stuk minder sterk. Dit komt omdat je juridisch gezien helemaal niets hebt aan een mondelinge verklaring van de andere partij in de NDA.