Bedrijventrefpunt
Image default
Woningen

Onderhoud van zonnepanelen: Het verzorgen van uw panelen

Het benutten van zonne-energie is de laatste jaren zo’n wijdverbreide en gangbare manier van energieopwekking geworden, dat het moeilijk is om een wandeling te maken naar de winkels zonder het te zien. Zonnepanelen zijn een populaire keuze voor wie zelf elektriciteit wil opwekken. Ze zijn relatief snel te installeren, ze gebruiken duurzame energie, en ze kunnen u geld besparen terwijl ze uw ecologische voetafdruk verkleinen. Ze zijn ook een bijzonder onderhoudsarme optie die slechts een basis bewerking vereist en drie of vier keer per jaar moet worden schoongemaakt. Wij van Ribbers hebben een handige gids samengesteld over hoe u deze taken kunt uitvoeren om uw zonnepanelen te onderhouden en het rendement te maximaliseren.

Onderhoud van zonnepanelen: Bewaking van uw zonnepanelen

De beste manier om uw zonnepanelen op het hoogste rendement te houden is om op de hoogte te blijven van hun gezondheid. Hoewel ze ontworpen zijn om een breed scala aan weersomstandigheden en condities aan te kunnen, spelen externe factoren een rol. Naarmate de seizoenen veranderen, veranderen ook de flora en fauna van Nederland, dus houdt rekening met wat elke tijd van het jaar brengt. Als u hoge bomen rond uw eigendom hebt staan dan kan de herfst een opeenhoping van bladeren op de panelen betekenen die hun zonlicht tegenhouden, terwijl zomerpollen ook een potentiële prestatie-beperking is.

Mogelijk is het grootste probleem voor zonnepanelen echter de schaduw. Dit komt omdat zonnepanelen in ‘strings’ zijn verbonden – als zelfs maar één cel in een string wordt geblokkeerd, daalt de output van de andere panelen in de string sterk. Als enige schaduw onvermijdelijk is, kun je dit tot op zekere hoogte bedriegen door modules zo te rangschikken dat de schaduwen zo mogelijk één hele snaar beïnvloeden, in plaats van de eindcel van meerdere strings. Als je panelen ook maar een beetje in de schaduw staan van grote bomen of nabijgelegen gebouwen, zullen ze niet zo effectief werken. Houd een oogje in het zeil bij het groeien van bomen en hoe hun schaduwen vallen, en wees je bewust van nieuwe gebouwen die het licht kunnen blokkeren.

Onderhoud van zonnepanelen: Het schoonmaken van uw zonnepanelen

Zonnepanelen zijn vrij goed in het gebruik van natuurlijke regenval om zichzelf vrij te houden van zware vervuiling, maar op dezelfde manier waarop uw ramen er nog steeds in slagen om vuil van pollen, vervuiling en alle vormen van de natuur te verzamelen, zo ook uw panelen. Om ervoor te zorgen dat ze optimaal functioneren, kunt u ze het beste een paar keer per jaar laten reinigen. Er zijn verschillende mogelijkheden als het gaat om het reinigen van zonnepanelen:

Gebruik een reinigingsbedrijf voor zonnepanelen. Dit is zeker de makkelijkste methode, maar misschien wel de duurste. Zoek op internet naar een lokale glazenwasser die de service biedt om uw panelen professioneel te reinigen. Zij moeten gebruik maken van de juiste reinigingsproducten en hulpmiddelen om uw panelen terug te krijgen tot 100%.

U kunt ook een nano-coating kopen die op de panelen kan worden aangebracht, net zoals bij het polijsten van een auto. Wanneer de zonnepanelen worden behandeld met de nano-coating, stoten de hydrofobe eigenschappen water en vuil af als het in contact komt met de panelen.

Natuurlijk is er altijd de mogelijkheid om het zelf te doen. Als u voor die route kiest, zorg er dan voor dat u veilig toegang heeft tot de panelen en wees uiterst bewust van uw materiaalkeuze. Het is niet zo dat je een vloer schoon moet schrobben, harde chemische en schurende apparatuur zijn een grote fout. Eenvoudige afwasmiddel en een doek of een zachte borstel doen het prima. Gebruik een trekker om het paneel te drogen en voorkom dat er een residu ontstaat.

Onderhoud van zonnepanelen: Het gebruik van het zonnepaneel controleren

Hoewel het bovenstaande allebei belangrijk is, zijn ze niet precies zoals ik mijn zondagmiddag wil doorbrengen, tenzij ik het nodig heb. Daarom ben ik een fan van onze laatste zonne-energie-onderhoudstip – installeer een monitoringsysteem om de prestaties van je panelen bij te houden en je te laten zien wanneer er iets mis is. Zo verspilt u geen tijd of geld aan het schoonmaken van een perfect functionerend paneel of aan het kappen van uw favoriete boom.

Monitoringsystemen stellen u in staat om te identificeren wanneer en vaak waar er een probleem is met uw zonnepanelen als ze ooit stoppen met werken. Terwijl de installatie en de maandelijkse kosten veel mensen kunnen afschrikken, als u iemand bent die graag de volledige controle heeft over zijn of haar omgeving, dan kan een monitoringsysteem niet worden overgeslagen. Voor meer informatie neem gerust even een kijkje op onze website over zonnepanelen.