Bedrijventrefpunt
Image default
Industrie

4 manieren voor bedrijven om te besparen op energiekosten

De zorg voor het (verlagen van het) energieverbruik is een belangrijke pijler in alle fabrieken, bedrijfspanden en gebouwen. De beste manier om de productie- en fabricageprocessen te optimaliseren is door met dezelfde of het liefst zelfs een kleinere hoeveelheid energie juist meer goederen en diensten te kunnen genereren.

1. Verwarmen en koelen

Een groot deel van de energiekosten in een bedrijfsgebouw gaat naar het verwarmen en/of koelen daarvan. Nieuwere verwarmings- en koelsystemen zijn veel efficiënter dan oude, dus het kan de moeite waard zijn om systemen van meer dan 10 jaar oud te laten vervangen. Zowel blaaskachels als draagbare radiatoren verbruiken aanzienlijke hoeveelheden elektriciteit en vreten aan de energierekeningen, dus ontmoedig het gebruik ervan. Zorg er ten slotte voor dat uw airconditioning en verwarming tijdens de seizoenen op de optimale stand staan ingesteld.

2. Schakel apparatuur uit en laat deze alleen werken wanneer dat nodig is

Als u na sluitingstijd door de fabriek loopt en ervoor zorgt dat apparatuur is uitgeschakeld wanneer ze niet wordt gebruikt, kunt u op termijn aanzienlijke besparingen realiseren. Verminder met name de werkdruk van uw luchtcompressor, controleer op lekken en schakel hem volledig uit wanneer hij niet wordt gebruikt.

3. Verlichting

Het uitschakelen van lichten blijft een van de gemakkelijkste manieren om energie te besparen. Maar het is verbazingwekkend hoe vaak lichten toch blijven branden. Zelfs wanneer er niemand in de verlichte ruimte is. Dit probleem wordt nog verergerd wanneer werknemers in en uit verschillende gebouwen en werkruimten gaan terwijl ze hun taken uitvoeren. Het installeer van automatische verlichtingssystemen die het licht regelen op basis van de bezetting van de ruimte of de beschikbaarheid van daglicht is zeer aan te bevelen. Er kunnen ook dag/nacht-schakelaars geïnstalleerd worden om de verlichting, zowel binnen als buiten, automatisch te regelen. Sensoren die beweging detecteren zorgt ervoor dat verlichting alleen dan wordt ingeschakeld wanneer de ruimte ook daadwerkelijk in gebruik is.

4. Deuren die automatisch sluiten

Deuren die automatische sluiten zijn natuurlijk een geweldige manier voor productiebedrijven om energie te besparen. Bedrijven die een koelruimte of gekoelde opslag nodig hebben maken vaak al gebruik van deuren met sensoren die automatisch openen en sluiten bewerkstelligen. Maar om nóg meer energie te kunnen besparen is het aan te raden na te gaan of de sluitvertragingstijd op automatische deuren te verkorten is. Daarnaast is het goed om te onderzoeken of de frequentie van toegang tot de koelruimte te beperken is. Natuurlijk voor zover dat praktisch is.

Wanneer u behoefte heeft aan een energie-efficiëntieprogramma voor uw fabriek of bedrijf, zoek dan eerst naar mogelijkheden die weinig of niets kosten. Naarmate de bedrijfskosten dalen, is het dan altijd mogelijk om te investeren in een nóg betere energie-infrastructuur bijvoorbeeld door voor het verwarmen gebruik te maken van een energiezuinige stoomketel.