Bedrijventrefpunt
Image default
Gezondheid

Nekpijn na/tijdens fysiotherapie

In veel gevallen kunnen fysiotherapeutische behandelingen van nekpijn ook leiden tot nekpijn na de fysiotherapie, vooral in de beginfase van de behandeling. Dit kan te wijten zijn aan het feit dat de voorheen gespannen spieren aanvankelijk pijn doen als gevolg van de losmaakoefeningen, zoals bij een spierpijn, of dat een spierpijn optreedt als gevolg van de onbekende training van de spieren. Therapeuten spreken hier vaak over de zogenaamde eerste verergering. Als de behandeling echter wordt voortgezet, zouden de klachten moeten afnemen en verdwijnen.

Als de nekpijn verergert of gepaard gaat met verdere beperkingen, moet de therapeut onmiddellijk worden ingelicht en moet, indien nodig, een arts worden geraadpleegd om ernstiger problemen op te helderen. Zware lichamelijke arbeid of een slechte lichaamshouding kunnen het herhaald optreden van nekpijn bevorderen en zo het succes van de therapie verhinderen; daarom is het voor de getroffenen belangrijk de therapie voort te zetten. Verder moeten de getroffenen proberen de oefeningen van de fysiotherapie te integreren in het dagelijks leven/werk.

Over het algemeen is nekpijn een wijdverbreid probleem dat een steeds groter deel van de bevolking treft. Onvoldoende training, eenzijdige bewegingen, een slechte houding en zwaar lichamelijk werk dragen allemaal bij tot het ontstaan van nekpijn, zodat veel mensen zich beperkt voelen in hun dagelijks leven. Het is belangrijk de pijn niet gewoon te negeren, maar er actief iets aan te doen om te voorkomen dat de pijn chronisch wordt. Fysiotherapie kan daarom een zeer nuttige oplossing zijn voor nekpijn, aangezien de therapeut de patiënt ook specifieke oefeningen kan uitleggen die hij thuis kan doen om te voorkomen dat de nekpijn zich opnieuw ontwikkelt.

Meer informatie nodig? Kijk dan eens bij fysiotherapie amsterdam of fysio amsterdam