Bedrijventrefpunt
Image default
Bedrijven

Kan kraanwater drinken slecht voor je zijn?

In Nederland drinken veel mensen dagelijks kraanwater. Dat is hier zeer gebruikelijk en goed mogelijk. Toch vragen steeds meer mensen zich af of het wel goed is voor de gezondheid om kraanwater te drinken. In dit blog gaan we dieper in op dit onderwerp.

Kraanwater drinken in Nederland

Je kunt in Nederland zonder problemen kraanwater drinken. Wereldwijd staat Nederland namelijk bekend als één van de gezondste landen om water te drinken uit de kraan. In onze cultuur zie je dat direct terug. In veel andere landen is het gebruikelijk om water te drinken uit flessen. Kraanwater wordt daar alleen gebruikt voor het doorspoelen van de wc, om af te wassen en om tanden te poetsen. Dit betekent echter niet dat het kraanwater in andere landen niet gezond is; het water is er alleen minder lekker. Eén van de redenen hiervoor is de hardheid van het water.

Wat is hard water?

Wat is hard water precies? Hard water geeft aan hoeveel kalk er opgelost is in het water. Des te meer kalk er in het water zit, des te harder het water is. Dit zorgt voor meer kalkafzetting.

 

Voor huishoudelijke apparatuur kan hard water directe en indirecte gevolgen hebben. Als het water harder is, dan is de kans ook groter dat er kalkaanslag ontstaat bij opwarming van het water. Denk dan bijvoorbeeld aan de vaatwasser, de waterkoker of de wasmachine. De aanslag van kalk zorgt ervoor dat de apparaten minder lang meegaan, dat ze meer energie verbruiken en sneller kapot gaan. Vervolgens worden er middelen gebruikt om de kalkaanslag te verwijderen die schadelijk zijn voor het milieu.

Waterontharder 

De hardheid van water heeft vrijwel geen effect op de menselijke gezondheid. Voor een gevoelige huid zou zacht water beter zijn, maar dit kan er ook weer voor zorgen dat zeepresten minder goed van je huid afspoelen, wat weer kan leiden tot irritaties.

Kraanwater wordt door drinkwaterbedrijven op zo’n manier onthard dat de kalk die nog in het water aanwezig is, geen invloed op het lichaam heeft. Toch geven veel mensen de voorkeur aan het drinken van zacht water. In dat geval zou je een waterontharder in Roosendaal kunnen aanschaffen van softwatersystems.nl.