Bedrijventrefpunt

Trap, trapper, trapst

Wij Nederlanders houden van hoogbouw. Van oude grachtenpanden tot moderne gezinswoningen; alles gaat de hoogte in. Ons land zelf is plat, maar de skyline van menig stad is dat zeker niet. En wat is er dan onmisbaar in al die woningen? Trappen natuurlijk! Je ziet ze in bijna elk huis en ze zijn natuurlijk hoogstnodig om overal in het huis te komen. Als je gaat letten op alle verschillende trappen die je tegenkomt, dan zie je door de bomen het bos bijna niet meer. Er zijn namelijk heel veel soorten trappen; van keldertrappen tot zoldertrappen, van wenteltrappen tot rechte trappen, van plastic trappen tot houten trappen. Kortom, de keuze is enorm? Maar hoe weet je nou welke trap je moet nemen in je nieuwe huis? Hoe weet je nou hoe je een oude trap moet renoveren? In dit artikel leggen wij van Lamiwood dat allemaal aan je uit!

 

Er zijn ontelbaar veel soorten trappen, maar toch kan er overzicht gecreëerd worden. Alle trappen zijn namelijk onder te verdelen in twee categorieën: dichte trappen en open trappen. Dichte trappen bieden de mogelijkheid tot een opbergruimte onder de trap en zijn vaak duurder. Open trappen zijn juist veel minder opvallen en kunnen, als de kleur en vorm goed zijn gekozen, verdwijnen in de achtergrond. Het nadeel van open trappen is dat ze minder veilig zijn, kinderen en spullen kunnen er zomaar tussen door glippen.

 

Als je om je heen kijkt, zie je dat elke trap een andere vorm heeft. Een traditionele vorm is een wenteltrap, deze ziet er natuurlijk heel ‘stylish’ uit maar neemt wel veel ruimte in beslag. Daarnaast is deze trap absoluut niet geschikt voor ouderen of kinderen, door de balustrade  en de vorm. Vervolgens heb je een spiltrap, dit is ook een wenteltrap, maar het verschil is dat hij geleid wordt langs een centrale paal. Deze trap neemt minder ruimte in en is ook goedkoper dan een wenteltrap. Als laatste zijn er nog rechte trappen, deze soort gaat dus recht naar boven. Een variant hierop is een rechte trap met boven- of onderkwart, dit is een draai van 90 graden aan de boven- of onderkant van de trap.

https://www.lamiwood.nl/