Bedrijventrefpunt
Image default
Bedrijven

Planning software kiezen: tips en advies

Een succesvol project begint altijd met een goede planning. Zonder een goede planning is een project gedoemd om te mislukken. Investeer dus altijd een aantal uren in de planning op het moment dat je een project gaat draaien. Gebruik voor het plannen van grotere projecten ook altijd planning software. Dit geeft zoveel voordelen. Maak je hier nog geen gebruik maar wil je dit wel gaan doen, dan hebben wij een aantal tips voor jou. Lees verder om te weten hoe je een goede project planning maakt met de juiste software.

Tips voor een succesvolle implementatie

Als je besluit om planning software te gaan aanschaffen, moet je niet over één nacht ijs gaan. Planning software kan zeer waardevol zijn. Als je geen gedegen selectieproces doorloopt, kan het ook uitmonden in een grote teleurstelling. Zonde van het geld dat er in is gestoken. Hieronder volgen drie belangrijke tips. Deze zullen de kans op een succesvolle implementatie aanzienlijk vergroten.

Onderzoek

Als je een selectieproces voor planning software gaat opstarten, is het belangrijk dat je eerst de huidige en de gewenste situatie in kaart brengt. Benoem ook belangrijke knelpunten in de huidige situatie. Op deze manier kan je namelijk heel goed de eisen en wensen inzichtelijk maken, die je aan nieuwe planning software stelt. Je voorkomt er ook mee dat je een pakket op basis van zogenaamde schijnredenen aanschaft. Dit gebeurt namelijk best vaak. Veel gehoorde schijnredenen zijn: ‘bij mijn vorige werkgever gebruikten we dit ook’ of ‘de leverancier is marktleider in zijn segment dus moet het wel goed zijn’.

Ga voor kwaliteit

Veel inkopers gaan vaak voor de laagste prijs. Op het oog lijkt dat aantrekkelijk. Ook bij de aanschaf van planning software geldt dat goedkoop vaak duurkoop is. Natuurlijk moet je scherp onderhandelen, maar ga vooral voor kwaliteit. Je hebt namelijk niets aan een pakket dat niet aan je eisen voldoet. Uiteindelijk zal dit leiden tot een desinvestering. Daarom is het onderzoek ook zo belangrijk. Met alle pakketten kan je namelijk wel een simpele planning maken. Maar hoe is het bijvoorbeeld gesteld met de schaalbaarheid van de software? Kan je integraties met bestaande bedrijfssystemen maken? Erg belangrijke zaken als je serieus met planning software aan de slag wilt.

Creëer draagvlak

Voor een succesvolle implementatie van planning software is het belangrijk dat je draagvlak binnen de organisatie creëert. Om dit te realiseren moet je de toekomstige gebruikers van het systeem in het selectieproces betrekken. Dit begint al in het onderzoek en het opstellen van de eisen en wensen. Maar ook in het selectie en testtraject spelen zij een belangrijke rol. Stel dus vooraf een lijst op met zogenaamde key-users die je in traject wilt betrekken. Beloof ze echter geen gouden bergen en doe aan verwachtingsmanagement. Dit voorkomt teleurstellingen en dat de hakken in het zand worden gezet.

Conclusie

Door de hierboven genoemde tips in acht te nemen, en ruimschoots de tijd te nemen voor zowel het onderzoek als het selectieproces zelf, zal de kans op een succesvolle implementatie een stuk groter worden. Onderschat voor het benodigde draagvlak niet. Hier zijn namelijk meer trajecten op gesneuveld dan je wellicht zou denken.